Ψωριασική Αρθρίτιδα
Ποιοι επηρεάζονται από τη ψωριασική αρθρίτιδα;
Κυρίως επηρεάζονται άτομα που έχουν ψωρίαση, αλλά δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει αναγκαστικά και δερματοπάθεια. Ο γενετικός παράγοντας επίσης παίζει ρόλο, καθώς υπάρχει κληρονομική αντιστοιχία. Η αρθρίτιδα αυτή επηρεάζει τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, κυρίως σε ηλικίες 35-55 ετών, αλλά δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό το εύρος ηλικιών.
Είναι μεταδοτική; Όχι, δεν είναι μεταδοτική. Πρόκειται για μία ασθένεια που σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμη και αν έρθετε σε επαφή με κάποιον που πάσχει από ψωριασική αρθρίτιδα, δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης.
Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε αρθρώσεις στο σώμα. Συνήθως, ξεκινά από τις μικρές αρθρώσεις, όπως αυτές στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών. Λόγω της συνεχούς φλεγμονής, οδηγεί σε σταδιακή παραμόρφωση των αρθρώσεων που πλήττει.
Η ζημία στις αρθρώσεις μπορεί να περιορίσει σημαντικά την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών εργασιών και τη συμμετοχή σε δραστηριότητες που παλιότερα ο ασθενής απολάμβανε. Η περιορισμένη κινητικότητα με τον χρόνο καθιστά τις αρθρώσεις όλο και πιο ακαμψίας και τους μύες πιο αδύναμους.
Η ζωή με ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με προσοχή και ενημέρωση, παρά τις δυσκολίες που ενδέχεται να προκαλεί. Οι ασθενείς μπορούν να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη φροντίδα τους, να ενημερώνονται για τις πιο πρόσφατες θεραπείες και να αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης των σωματικών και συναισθηματικών επιπτώσεων της ασθένειας. Με την κατάλληλη υποστήριξη και θεραπεία, μπορούν να διαχειριστούν τα συμπτώματα και να ζήσουν μια υγιή και ενεργή ζωή.
Τα συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας περιλαμβάνουν πόνο, φουσκάλες και περιορισμένη κίνηση στις αρθρώσεις. Συχνά συνδυάζονται με δερματικά προβλήματα στα γόνατα και τους αγκώνες, καθώς και περιορισμένη κίνηση στη μέση και άλλα μέρη του σώματος.
Η διάγνωση της ψωριασικής αρθρίτιδας απαιτεί κλινική εξέταση και ακτινολογικές εξετάσεις, ενώ επιπλέον απαιτούνται αιματολογικές εξετάσεις λόγω του αυτοάνοσου χαρακτήρα της νόσου.
Ναι, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την ψωριασική αρθρίτιδα. Ο στόχος της αντιμετώπισης είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων και η διατήρηση της λειτουργικότητας των αρθρώσεων.
Τρόποι αντιμετώπισης μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:
- Φαρμακευτική θεραπεία: Χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων για την ανακούφιση από πόνο και φλεγμονή.
- Κορτικοστεροειδή φάρμακα (κορτιζόνη): Χρησιμοποιούνται σε σοβαρές περιπτώσεις φλεγμονής.
- Βιολογικά τροποποιητικά αντιρευματικά φάρμακα ή βιολογικοί παράγοντες: Επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
- Φυσικοθεραπεία: Περιλαμβάνει ασκήσεις για τη βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων και την ενίσχυση των μυών προκειμένου να υποστηρίζουν τις αρθρώσεις.
- Αντιρευματική άσκηση: Κατάλληλη φυσική δραστηριότητα για τη βελτίωση της κινητικότητας και της φυσικής κατάστασης.
- Σταθερή παρακολούθηση από τον ιατρό: Η θεραπεία προσαρμόζεται ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου με τη συνεχή παρακολούθηση από ιατρό.
Όταν η συντηρητική θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική, μπορεί να απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Ένας έμπειρος Ορθοπεδικός χειρουργός, μπορεί να παρέχει εξατομικευμένη προσέγγιση στο πρόβλημα σας.