Πλεονεκτήματα της αρθροπλαστικής fast track
1 min read

Πλεονεκτήματα της αρθροπλαστικής fast track

Ο όρος “fast track” αναφέρεται σε όλες τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην αρθροπλαστική των γονάτων ή των ισχίων με σκοπό την ταχεία ανάρρωση του ασθενούς και τη μείωση των πιθανών επιπλοκών.

Τα πλεονεκτήματα της αρθροπλαστικής “fast track” για τον ασθενή περιλαμβάνουν:

 1. Μείωση της διάρκειας νοσηλείας: Συνήθως, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική “fast track” παραμένουν στο νοσοκομείο για σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό επιτρέπει στους ασθενείς να επιστρέψουν στο σπίτι τους και στις καθημερινές τους δραστηριότητες γρηγορότερα.
 2. Μείωση του μετεγχειρητικού πόνου: Τα πρωτόκολλα “fast track” επικεντρώνονται στον αποτελεσματικό έλεγχο του πόνου μετά το χειρουργείο, χρησιμοποιώντας αναισθησία, παυσίπονα και άλλες θεραπευτικές μεθόδους.
 3. Μείωση του κινδύνου επιπλοκών: Τα πρωτόκολλα “fast track” έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως λοίμωξη, θρόμβωση και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Συγκεκριμένα, στην αρθροπλαστική του γόνατος, υπάρχουν τα εξής πλεονεκτήματα:

 1. Άμεση κινητοποίηση: Οι ασθενείς μπορούν να αρχίσουν να περπατούν λίγες ώρες μετά την επέμβαση, προλαμβάνοντας τη μυϊκή ατροφία και επιταχύνοντας την ανάρρωση.

Η αρθροπλαστική “fast track” αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική προσέγγιση που μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στους ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική του γόνατος ή του ισχίου. Οι τεχνικές αυτές προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες και την κατάσταση του ασθενούς για ταχύτερη ανάρρωση και μείωση του κινδύνου επιπλοκών.

Οι ακόλουθες τεχνικές περιλαμβάνονται στη διαδικασία:

 1. Χρήση ειδικών εργαλείων και τεχνικών για να ελαχιστοποιηθεί το μέγεθος της τομής.
 2. Χρήση τοπικής αναισθησίας ή αναισθησίας μέσω μικρών σωληνακίων.
 3. Χρήση συσκευών για τη μείωση της αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής ακολουθεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

 1. Ενεργητική κινητοποίηση: Ο ασθενής ξεκινά να περπατάει λίγες ώρες μετά την επέμβαση.
 2. Φυσικοθεραπεία: Ο ασθενής υποβάλλεται σε εντατική φυσικοθεραπεία για να αυξήσει την κινητικότητα και τη δύναμη του γόνατος.
 3. Πρόληψη επιπλοκών: Ο ασθενής λαμβάνει μέτρα για να αποτρέψει επιπλοκές όπως η λοίμωξη, η θρόμβωση και η αναπνευστική ανεπάρκεια.

Η αρθροπλαστική fast track αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική τεχνική που μπορεί να φέρει πολλά οφέλη στους ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου. Τα πλεονεκτήματα αυτά περιλαμβάνουν:

 • Μείωση της διάρκειας της νοσηλείας στο νοσοκομείο, επιτρέποντας στους ασθενείς να επιστρέψουν στο σπίτι τους και στην κανονική τους ζωή πιο γρήγορα.
 • Μείωση του μετεγχειρητικού πόνου μέσω αποτελεσματικών πρωτοκόλλων ελέγχου του πόνου.
 • Μείωση του κινδύνου επιπλοκών, όπως λοίμωξη, θρόμβωση και αναπνευστική ανεπάρκεια.
 • Άμεση κινητοποίηση, καθώς οι ασθενείς μπορούν να ξεκινήσουν την περπατηματική άσκηση μόλις λίγες ώρες μετά την επέμβαση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *