Τι είναι η επίσχεση εργασίας;
1 min read

Τι είναι η επίσχεση εργασίας;

Α. Τι είναι η επίσχεση εργασίας;

Η επίσχεση εργασίας είναι η κατάσταση όπου ένας εργαζόμενος διακόπτει την παροχή της εργασίας του εξαιτίας της καθυστέρησης της καταβολής των αποδοχών που του οφείλονται από τον εργοδότη. Σε αυτήν την περίπτωση, ο εργαζόμενος ανακοινώνει στον εργοδότη την απόφασή του να σταματήσει να εργάζεται μέχρις ότου λάβει τις αποδοχές που του χρωστά.

Β. Πότε μπορώ να κάνω επίσχεση εργασίας; Για να κάνετε επίσχεση εργασίας, ο εργοδότης πρέπει να έχει καθυστερήσει σημαντικά στην καταβολή των αποδοχών σας. Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης έχει υπερβεί τον λογικό χρόνο που αναμένεται να πληρώσει τις αποδοχές σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ειδοποιήσετε τον εργοδότη σας για την επίσχεση και να δηλώσετε ότι θα απέχετε από την εργασία σας μέχρις ότου καταβληθούν οι αποδοχές σας. Η επίσχεση εργασίας είναι νόμιμη αντίδραση σε αυτήν την κατάσταση.

Γ. Πόσα χρήματα πρέπει να μου οφείλει ο εργοδότης μου για να κάνω επίσχεση; Δεν υπάρχει συγκεκριμένο ελάχιστο ποσό οφειλομένων αποδοχών που να δικαιολογεί την επίσχεση εργασίας. Το σημαντικό είναι ότι ο εργοδότης έχει καθυστερήσει σημαντικά στην καταβολή των αποδοχών σας. Πρέπει ωστόσο να αποφεύγετε την κατάχρηση αυτού του δικαιώματος, διότι η αυθαίρετη επίσχεση εργασίας μπορεί να θεωρηθεί παραίτηση από την εργασία.

Δ. Πληρώνομαι κατά τον χρόνο επίσχεσης εργασίας; Κατά την περίοδο της επίσχεσης εργασίας, εξακολουθείτε να δικαιούστε τις αποδοχές σας κανονικά, όπως αν εργαζόσασταν. Επομένως, πρέπει να αμείβεστε για τον χρόνο που βρίσκεστε σε επίσχεση εργασίας, όπως θα αμειβόσασταν αν εκτελούσατε κανονικά τα καθήκοντά σας.

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου επίσχεσης εργασίας, είναι εφικτό για τον εργαζόμενο να ασκεί άλλη εργασία και να λαμβάνει αμοιβή. Ωστόσο, είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει στην αρχική του εργασία αμέσως μόλις λάβει τις αποδοχές που οφείλονταν για την περίοδο της επίσχεσης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι έτοιμος να επανέλθει στην κανονική του εργασία. Σημαντικό είναι ότι η επίσχεση δεν διακόπτει την απασχόληση και ο εργοδότης σας εξακολουθεί να έχει το καθήκον να καταβάλει τόσο τις οφειλόμενες αποδοχές όσο και τις αποδοχές για την περίοδο της επίσχεσης.

Συνεπώς, αναμένεται επίσης να παράσχετε εργασία μόλις λάβετε την πληρωμή σας. Επίσης, σημειώνεται ότι η διάρκεια της επίσχεσης δεν μπορεί να υπερβεί πέντε μήνες, εκτός εάν υπάρχει δικαστική απόφαση που αναβάλλει την επαναφορά στην κανονική εργασία. Επιπλέον, η καθυστέρηση πληρωμής αποδοχών για περίοδο πέραν των δύο μηνών θεωρείται βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας και δίνει στον εργαζόμενο το δικαίωμα να λύσει τη σύμβασή του και να λάβει αποζημίωση. Ένας ειδικός δικηγόρος εργατολόγος θα αναλύσει εις βάθος την υπόθεση σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *