Ενδοοικογενειακή βία
1 min read

Ενδοοικογενειακή βία

Σε περίπτωση που βρεθείτε θύμα ενδοοικογενειακής βίας, υπάρχουν ορισμένες σημαντικές ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσετε:

  1. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να φροντίσετε για τη δική σας ασφάλεια και την ασφάλεια των εξαρτώμενων σας, εάν υπάρχουν. Απομακρύνετε τον εαυτό σας από την άμεση κίνδυνο και προστατεύστε τον εαυτό σας.
  2. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό για την ενδοοικογενειακή βία, όπως έναν ψυχολόγο, έναν κοινωνικό λειτουργό ή έναν νομικό σύμβουλο. Θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε καλύτερα την κατάσταση και να λάβετε τις απαραίτητες αποφάσεις.
  3. Υποβάλετε μήνυση κατά του δράστη στην αστυνομία, ώστε να ξεκινήσει η ποινική διαδικασία. Αυτό θα βοηθήσει στην προστασία σας και στην αποτροπή μελλοντικών επιθέσεων.
  4. Εξετάστε την επιλογή της ποινικής διαμεσολάβησης, εάν είναι εφικτό στην περιοχή σας. Αυτή η διαδικασία στοχεύει στη συμφιλίωση του δράστη με το θύμα, αλλά πρέπει να γίνει με προσοχή και υπό την επίβλεψη ειδικών.
  5. Συνεργαστείτε με έναν δικηγόρο για να καταθέσετε αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα. Αυτά τα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν την απομάκρυνση του δράστη από την κατοικία, την απαγόρευση προσέγγισής του και άλλα που θα προστατεύσουν την ασφάλειά σας.
  6. Εξετάστε τη δυνατότητα να ασκήσετε αγωγή κατά του δράστη για αποζημίωση λόγω της βλάβης που υπέστηκατε.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι ανακριβής και απαράδεκτη, και πρέπει να αναζητήσετε την υποστήριξη και την προστασία που χρειάζεστε.

Σε περίπτωση όπου υπάρχει σωματική βλάβη που προκλήθηκε ενδοοικογενειακά, είτε αυτή συμβεί σε μια έγκυο γυναίκα είτε σε ένα μέλος της ίδιας οικογένειας, ανεξαρτήτως της αιτίας που οδήγησε σε αυτήν τη βλάβη και εάν ο δράστης δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί την πράξη του, τότε καταδικάζεται σε φυλάκιση διάρκειας τουλάχιστον δύο ετών. Εάν η βλάβη προκληθεί ενώπιον ανήλικου μέλους της οικογένειας, η ποινή φυλάκισης είναι τουλάχιστον ένα έτος. Επίσης, στις περιπτώσεις μακροχρόνιων απομονώσεων του θύματος, όπως προκαλούμενος έντονος σωματικός πόνος ή σωματική εξάντληση που απειλεί την υγεία του θύματος ή μπορεί να προκαλέσει ψυχική βλάβη, επιβάλλεται ποινή κάθειρξης. Εάν το θύμα είναι ανήλικο, η ποινή κάθειρξης είναι τουλάχιστον δέκα ετών.

Ο νόμος 3500/2006 δεν αφορά μόνο σωματική βλάβη, αλλά και περιλαμβάνει περιπτώσεις οικογενειακής παράνομης βίας και απειλής. Σε τέτοιες πράξεις, όπου ένα μέλος της οικογένειας αναγκάζει με βία ή απειλή ένα άλλο μέλος της οικογένειας, υπάρχει επιβολή ποινής φυλάκισης διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν ο κίνδυνος απειλεί το ίδιο το θύμα ή έναν από τους συγγενείς του.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι σε περίπτωση που ο σύζυγός σας είναι ο δράστης, η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ένδειξη σοβαρού προβλήματος στον γάμο σας. Αυτό το γεγονός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αιτία για την υποβολή αίτησης διαζυγίου, προκειμένου να αποφύγετε τη συνέχιση ενός τέτοιου δυσλειτουργικού γάμου. Για να έχετε αποδεικτικά στοιχεία στο δικαστήριο, εάν είστε θύματα ενδοοικογενειακής βίας, θα πρέπει να επισκεφτείτε ένα νοσοκομείο για ιατρική αξιολόγηση που θα καταγράψει τυχόν σωματικές βλάβες που υπέστητε.

Ακόμη κι αν δεν επιθυμείτε να υποβάλετε μήνυση, πρέπει να επικοινωνείτε με την αστυνομία για να καταγραφούν όλα τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, προκειμένου να έχετε αξιόπιστο υλικό για το μέλλον. Το σημαντικότερο, όμως, είναι να βρείτε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να συνομιλήσετε με ειδικούς, όπως ψυχολόγους, δικηγόρους και γιατρούς, για να προστατευτείτε αποτελεσματικά από τέτοιες επικίνδυνες καταστάσεις που επηρεάζουν εσάς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *